درحال برگزاری
27 هنرجو در دوره

کلاس آنلاین ساز سنتور مدرس عاطفه امیدی

آشنایی با ساز سنتور

سنتور این ساز شگفت‌انگیز ایرانی یک ساز زهی زخمه ایست. این ساز یک جعبه ذوزنقه‌ای شکل چوبی است که روی زمین یا میز گذاشته می‌شود و سیم‌های آن به وسیله دو مضراب که در دستان چپ و راست قرار می‌گیرند مرتعش می‌شود.

جنس صدای سنتور

آیا تا به حال صدای سنتور را از نزدیک شنیده‌اید؟ باید بدانیم که سنتور را به دو صورت با مضراب‌های با نمد و بدون نمد که شیوه‌ای سنتی‌تر است می‌نوازند. صدای این ساز بدون نمد حالت خشک و اساطیری دارد. اما اگر این ساز با مضراب‌های با نمد نواخته شود صدایی نرم و دلنشین دارد که توسط اساتید امروزی کمی مدرن هم شده است.

باید در نظر داشت که انواع مختلف سنتور با تعداد خرک‌های متفاوت، سنتور بم وغیره با گستره و جنس صدای متفاوت ساخته شده است. اما متداول‌ترین سنتور که هنرجویان نیز کار خود را با آن آغاز می‌کنند سنتور 9 خرک است.

آموزش سنتور

آموزش سنتور هم مانند دیگر سازها نیازمند معلمی با دانش و دلسوز و تمرین و حوصله و علاقه هنرجوست. داشتن همین شرایط کافی است که به هدف خود که یادگیری اصولی سنتور است، برسید.

یادگیری این ساز شامل 6 مرحله است. در مراحل ابتدایی هنرجو با نحوه دست گرفتن مضراب‌ها و نشستن پشت ساز، چگونگی تمرین با مترونوم و نواختن مضراب‌ها و قطعات ساده شروع می‌کند.

هرچه هنرجو به مراحل بالاتر می‌رود مضراب‌ها، قطعات و اتودهای پیچیده‌تری را فرا می‌گیرد و نوازندگی از حالت خشک و هنرجویی به سمت حرفه‌ای‌تر شدن می‌رود.

در مراحل بالاتر هنرجو به نوازندگی ردیف موسیقی ایرانی می‌رسد که پس از مدتی می‌تواند بر این اساس بداهه نوازی کند.

بالاترین سطح نوازندگی سنتور هم نواختن قطعات سبک سنتور نوازی معاصر است که توسط استاد اردوان کامکار بنا نهاده شده است.

سطح اول

یادگیری الفبای موسیقی

خوانش روان نت‌ها به هنرجو کمک می‌کند به بهترین نحو قطعات را اجرا کند، قبل از هر چیزی هنرجو باید یاد بگیرد نت‌ها را بخواند، برای اینکار باید درک درستی از زمان کشش نت‌ها (دیرند) و زیر و بمی هر نت داشته باشد، با تمرینات مفید سلفژ هنرجو در کمتر از چند جلسه نت را به راحتی می‌خواند.

در درست گرفتن مضراب‌ها

مضراب سنتور یک قطعه چوبی است که نوازنده با آن به سیم‌ها ضربه می‌زند، در این مرحله هنرجو با یاد گرفتن چگونگی گرفتن مضراب و تمرینات مضراب روی سطح میز یا یک کتاب را انجام می‌دهد.

اکول

در این مرحله هنرجو یاد می‌گیرد چگونه پشت ساز بنشیند، تمرین‌های مضراب همراه با مترونوم ( وسیله‌ای که ضرب‌های پیاپی اجرا کرده و در نگه داشتن ریتم به هنرجو کمک می‌کند) به تسلط در امر مضراب زدن کمک شایانی می‌کند. آشنایی با محدوده صوتی سنتور: هنرجو با مضراب زدن روی نقاط مختلف ساز اسامی سیم‌های سنتور را یاد می ‌گیرد و روی پوزیسیون‌های مختلف سنتور می‌نوازد. یادگیری قطعات سطح آسان: پس از فراگیری مهارت‌های ذکر شده، هنرجو قادر است قطعاتی از موسیقی دستگاهی و محلی ایران در سطح آسان بنوازد. یادگیری این سطح حدودا 12 ساعت کلاس و 100 ساعت تمرین نیاز دارد.

سطح دوم

ترمولو

وقت آن رسیده که هنرجو قطعات را با ظرافت و زیبایی اجرا کند و از اجرای قطعات در مرحله قبل که رنگ و بوی هنرجویی داشت فاصله بگیرد، برای این منظور مضراب ریز وارد عمل می‌شود، با اجرای مضراب ریز قطعات زیبا‌تر شنیده می‌شوند.

اتود نوازی

هنرجو با اتودهای مختلف یاد می‌گیرد تکنیک‌هایی از قبیل تریل، دراب و ... را اجرا کند، این تکنیک‌ها به زیبایی هر چه بیشتر قطعات کمک می‌کند.

قطعات سطح متوسطه

بعد از فراگیری تکنیک‌های مذکور سطح قطعات اجرایی هنرجو یک سطح بالاتر رفته و قطعات بیشتری از موسیقی دستگاهی و محلی ایران اجرا می‌کند. زمان تقریبی برای یادگیری این سطح حدود 12 ساعت کلاس و 160 ساعت تمرین می‌باشد.

سطح سوم

یادگیری فواصل موسیقی

در این مرحله باید هنرجو درک نسبی از فواصل بین نت‌ها داشته باشد تا بتواند ساز خود را کوک کند، تمرین با ساز ناکوک اصطلاحا گوش هنرجو را خراب میکند!

فرم چهارمضراب

اکنون سرعت دست هنرجو افزایش یافته و قادر است قطعاتی از فرم چهارمضراب که سرعت بیشتری نسبت به قطعات سطوح قبل داشته را اجرا کند. زمان تقریبی برای یادگیری این سطح حدود 16 ساعت کلاس و 200 ساعت تمرین می‌باشد.

سطح چهارم

آشنایی با دستگاه‌های موسیقی ایرانی

در این مرحله هنرجو با دستگاه‌های شور، ماهور، همایون، سه گاه، چهارگاه، راست پنج گاه و نوا آشنا می‌شود.

ردیف

با فراگیری ردیف موسیقی ایرانی هنرجو به سطح عالی نوازندگی می‌رسد، در این مرحله با گوشه‌های دستگاه‌های مذکور آشنا می‌شود.

قطعات پیشرفته

برای تکمیل دوره عالی بعد از یادگیری دستگاه‌های موسیقی ایرانی، هنرجو باید در تمامی دستگاه‌ها قطعاتی از فرم‌های پیش درآمد، تصنیف، چهارمضراب و رنگ را فراگیرد. زمان تقریبی برای یادگیری این سطح حدود 40 ساعت کلاس و 480 ساعت تمرین می‌باشد.

سطح پنجم

آشنایی با آوازهای موسیقی ایرانی

در این مرحله هنرجو با آوازهای ابوعطا، بیات ترک، افشاری، دشتی و اصفهان آشنا می‌شود.

ردیف

با فراگیری ردیف موسیقی ایرانی هنرجو به سطح عالی نوازندگی می‌رسد، در این مرحله با گوشه‌های آوازهای مذکور آشنا می‌شود.

قطعات پیشرفته

برای تکمیل دوره عالی بعد از یادگیری آوازهای موسیقی ایرانی، هنرجو باید در تمامی آوازها قطعاتی از فرم‌های پیش درآمد، تصنیف، چهارمضراب و رنگ را فرا گیرد. زمان تقریبی برای یادگیری این سطح حدود 40 ساعت کلاس و 480 ساعت تمرین می‌باشد.

و همچنین بدانید

اساتید برجسته و آثار معروف

از اساتید معروف سنتور که از نام آن‌ها اطلاع داریم می‌توان به استادان سماع حضور و فرزندش حبیب سماعی، ابوالحسن صبا، فرامرز پایور، منصور صارمی، پرویز مشکاتیان، پشنگ و اردوان کامکار و سیامک آقایی اشاره کرد. از همه این اساتید حتی از قدیمی‌ترین آن‌ها آثاری منتشر شده است که هنرجو با گوش سپردن به آن‌ها می‌تواند سبک نوازندگی مورد علاقه‌اش را بیابد و علاوه بر این ذهن خود را برای یادگیری این ساز تقویت کند. آثار استاد پایور مانند کنسرتینور برای سنتور و ارکستر به همراه استاد حسین دهلوی، 20 قطعه برای سنتور از استاد مشکاتیان و آلبوم‌های دریا و بر فراز باد از استاد اردوان کامکار از جمله شاهکارهای هنر سنتور نوازی هستند.

تاریخچه مختصر سنتور

سنتور یکی از قدیمی‌ترین سازهای ایرانی با قدمت چند هزار ساله است. این ساز در گذشته‌ای بسیار دور از ایران به دیگر نقاط جهان رفته است. امروزه سنتور در بسیاری دیگر از کشورهای جهان از شرق آسیا تا دیگر کشورهای خاورمیانه و اروپا هم نواخته می‌شود.

فرم درخواست مشاوره رایگان

    آنلاین

    • تعداد جلسات: 4 جلسه ماهانه
    • نحوه پرداخت: اشتراک ماهیانه
    • مدرس: عاطفه امیدی
    • نحوه دسترسی به دوره: کلاس از طریق وب بصورت زنده با مدرس.

    پاک کردن

    دیدگاهها

    هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

    اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “کلاس آنلاین ساز سنتور مدرس عاطفه امیدی”

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.